petak, 31. srpnja 2009.

Ranom zorom po masliniku....

U ova dva tjedna bilo je svega samo ne normalnog vremena za trčanje. Svaki dan temp. viša od 30 st. pa nema drugog rješenja nego početi trčati rano ujutro prije 7 sati.
Bem' ti odmor na kojem moraš ustajati u 6:30 a u nedjelju i prije 6 !!!!
Ali kaj se mora se mora  ;-)
Ni situacija sa nogama nije baš dobra jer se prije 10-tak dana pojavila lagana bol na mjestu koje je bilo povrijeđeno :-( .... i to potpuno ista bol samo puno manjeg intenziteta. Poučen lanjskim iskustvom odmah sam stao i nakon povratka stavio led na nogu. Možda je i to pomoglo i već slijedeći dan je bilo OK ali proučavanjem i opipavanjem povrijeđenog mjesta pronašao sam da i nije sve baš tako bajno. Na mjestu povrede pojavljuje se "škripanje" (krepitacije) prilikom pomicanja kože što znači da ima neka upala ili fibrozno tkivo na tom mjestu. S obzirom da je to na potpuno istom mjestu gdje je lanjska ozljeda bila "najuočljivija" definitivno ima i neke veze s njom. Srećom nema nikakvih bolova za vrijeme trčanja i(li) pomicanja stopala.
Najčudnije je da se sve to dogodilo nakon desetodnevnog odmora od trčanja :-(
Bilo kak bilo... s obzirom da je za sada dobro dok trčim, nastavljam sa treninzima i pripremama za jesen i nadam se da će biti sve OK.
U slučaju pojave boli pokušati ću što prije doći do točne dijagnoze pa onda vidjeti kako dalje. Mislio sam to i sada napraviti ali svi moji doktori "serviseri" su na GO  :-)
Vjerujem da će noga ipak izdržati pa ću onda najesen i pod nož ako treba da se konačno to riješi.
Prvi tjedan nakon odmora bio je čudnovato dobro, noge su bile lagane i gotovo da sam letio :-)
Međutim već slijedeći tjedan noge su otežale i bilo je sve teže pa sam jedva dočekao ovaj tjedan koji je nešto lakši.
Prvi tjedan sam imao ukupno 74km (max 24km) a slijedeći 81km (max 26km). Ovaj tjedan će biti čak manje od 50km ali zato ću se u slijedeća 2 turbo tjedna opasno približiti granici od 100km tjedno. Danas sam se opet vratio doma s mora i nakon 10 dana vidio kako izgledaju oblaci na nebu. A sutra rano ujutro idem pogledati na Dravu u kakvom su stanju putevi i staze po kojima trčim i koje ću peglati narednih 7 dana.

srijeda, 15. srpnja 2009.

Doping pred početak priprema

Nakon što sam 2 dana uspravno stajao na nogama, ponovo sam morao na "bolovanje" jer me zahvatila upala grla popraćena s jakim kašljem tako da sam prvu rundu od 14 dana morskih priprema uglavnom bio u kvaru. Srećom sa sportske strane je to bio planiran odmor sa 2 laka trčanja koja sam ipak uspio odraditi. Ali zato sam se kvalitetno nakljukao dopingom pred nadolazeće naporne treninge:
DICLORAPID - tablete koje izuzetno povećavaju izdržljivost i njihovo korištenje kroz 10 dana omogućavaju napredak u maratonu za najmanje 10 minuta. Mogu se dobiti jedino na recept pa treba doći k liječniku savinut u križima i reći da se ne možeš uspraviti i da jakoooo boooolllliiii :-) --- konzumirao sam 15 komada
KLAVAX BID - poznati krvni doping koji jako povećava i dužinu i brzinu koraka tako da je uz njegovo korištenje gotovo nemoguće trčati maraton sporije od 3 sata. Također se dobivaju samo na recept pa treba biti lukav kako bi se recept dobio od doktora. Najbolje je grlo ofarbati u crveno i jako kašljati tako da liječnik posumnja da imaš upalu grla. Meni je uspjelo i ukupno sam "pojeo" 14 komada
IBUPROFEN - to valjda svi znaju kako i zašto se koristi. Progurao 20-ak komada

Tako sam nakon 14 dana ponovo u svom kraju zavičaju, pripreme su počele, vrućina i sparina nesnosna... prava varaždinska. 
Plan je da današnjih 8 km odradim tek iza 21 sat, a sutra ujutro idem u svakom slučaju prije 7 jer kasnije bu opet pakleno.
Ali poslije tolikog dopinga meni je sve lako .... :-)

srijeda, 8. srpnja 2009.

Ponovo na dvije noge

Sukladno liječničkim prognozama 3 dana potpunog odmora (ležanje na leđima s nogama svinutim pod 90) vratilo je stvari na svoje mjesto i u nedjelju sam bio ko novi. Dva dana sam samo lagano plivao a jučer sam obukao patike i vratio se trčanju !
Nakon 8 dana odmora nisam znao kako će noge reagirati ali osjetio sam još nedoživljenu lakoću u nogama i po prvi puta naslutio šta znači i što donosi onaj famozni tapering. 
Naime u svojoj kratkoj karijeri imao sam 2. pauze a obje su uzrokovale povrede i potrajale su duže vremena (pogotovo druga) tako da sam se vraćao poprilično unazad nakon povratka.
A ova je bila planirana i zaista sam se jučer osjećao kao da letim koliko su mi noge bile "poletne" :-) Ovaj tjedan će biti još samo jedno lagano trčanje i tek za 7 dana počinju prave pripreme za jesenske "utakmice odluke" :-) 
Nadam se da će se nastaviti sve po planu kao zadnja 3-4 mjeseca ;-)
Inače sam ove godine sveukupno istrčao 1087 km što ne izgleda baš impresivna kilometraža, ali imajući u vidu da sam kasnije krenuo i to praktično od nule mislim da je stvorena solidna baza za nadogradnju. Po mjesecima to izgleda ovako:
siječanj - 86 km
veljača - 60 km
ožujak - 189 km
travanj - 222 km
svibanj - 288 km 
lipanj - 241 km (max. duž 30,5 km)

Treninzi su uglavnom bili aerobnog karaktera sa tek nešto fartleka i intervala, tak da sam ostao poprilično iznenađen s rezultatima tih par utrka koje sam trčao. A sad slijedi "ono pravo" :-)
Kak veli Murinjo: to je do sad bilo samo zagrijavanje a sad slijede pravi treninzi :-)
Baš me zanima kak bu to izgledalo s obzirom da sam se ja lani "ubijao" kroz ljetne mjesece pa ne vjerujem da će sada biti nešto teže. Nadam se da on ne čita ovo :-)
A što se tiče treninga moram se pohvaliti da baš ni jedan trening od 15.03. nisam propustio i baš sve sam uradio u skladu s uputama što je gotovo nevjerojatno za mene koji sam sklon svakojakim experimentima :-) 
Ali izgleda da je ona pljuska u obliku povrede bila dovoljna opomena ;-)
Zato mi je još više žao što po forumima i blogovima svako malo čitam kak je neko povrijeđen i sa svakim malo propatim jer znam kak mu je ! 


petak, 3. srpnja 2009.

Kućni pritvor

Ispalo je da sam termin za odmor od trčanja odredio u pravo vrijeme jer sam u srijedu poslijepodne ostao ukočen u položaju upitnika ? Naime nisam mogao uspraviti gornji dio tijela i bilo kakav pokušaj uspravljanja izazivao je jake bolove u križima. Jučer se stanje nije nimalo poboljšalo tako da sam morao ići u Split na snimanje i pregled kod neurologa. CT snimanje je pokazalo da imam poprilično stanjene i degenerirane "amortizere" i kralješke u lumbalnom (donjem) dijelu kralježnice, a što je najvjerojatnije poslijedica svakodnevnog dugotrajnog nepravilnog sjedenja ispred računala. Stanje još nije alarmantno ali je na granici i moraću poraditi na eliminiranju svih uzroka kako bi se zaustavila daljnja progresija i degeneracija, a trenutno akutno stanje je izazvao neki nagli pokret ili (nepravilno) podizanje težine. No po prognozama neurologa 3 dana mirovanja u rasteretnom ležećem položaju i uzimanje antireumatika trebali bi me dovesti u stanje od prije par dana pa bih već u nedjelju mogao početi s laganim hodanjem i plivanjem a sredinom slijedećeg tjedna i normalnim trčanjem.
I ronjenjem :-)
Nadam se da bude tak !