nedjelja, 30. svibnja 2010.

Josh jen dan i 5 km do 400km

...ili da prevedem: sutra (31.05.) moram otrčati još 5km i po prvi puta u svojoj trkačkoj povijesti ću prijeći granicu od istrčanih 400km u jednom mjesecu.
Nije baš neki rekord ali veseli :-)
U vremenu od posljednjeg pisanja desio se i jedan veliki sportski događaj u mojoj obitelji: PRVA POBJEDA NA UTRCI !! :-)
ali nisam pobijedio ja nego supruga na cross ligi u ženskoj konkurenciji u utrci na 2km. Eto... badava mi toliki treninzi kad je ona prije mene pobijedila :-)
Ali ja se ne predajem.
Nisam uspio pobijediti u Jaski ali mozda uspijem na Plitvicama :-))))))

A kako nisam uspio pobijediti u Jaski ?
Jednostavno nedostajalo mi je dobrih 15 minuta :-)
Šalu na stranu... utrku u Jaski sam "odradio" u granicama plana, tj. prvi dio po planu a drugi malo brže nego sam planirao.
Do 10.km su većim dijelom uzbrdice i testirao sam svoje sposobnosti za Plitvičke uspone. Tih prvih 10km sam prešao za 48:30 pri čemu mi je bio osnovni cilj bio da se ne približim AP i to sam u potpunosti uspio.
Nakon tog 10.km pa sve do kraja su uglavnom nizbrdice pa me to povuklo na veći broj okretaja tak da sam tih 11,1 km prošao za 43:15 (3:54/km), pretekao 23 trkača i završio u vremenu 1:31:45.
Uglavnom više nego zadovoljan razvojem utrke i "podacima" koje sam izvukao iz utrke.
Ali nakon te utrke nije baš krenulo sve po planu. Naime u srijedu sam počeo teško gutati i dan poslije dijagnoza je bila upala grla.
I evo već 4. dan pijem antibiotike, a nakon otežanog gutanja počeo sam i jako kašljati, pa imam začepljen nos....
Srećom u tijeku je finiš priprema za maraton pa su na meniju uglavnom lagani treninzi koje sam ipak sve uspio obaviti. Vjerujem da će se za koji dan zdravstvena situacija potpuno popraviti tak da na startu maratona ne budem o tome morao misliti nimalo.

srijeda, 19. svibnja 2010.

Dužina s utrkom

Ovu posljednju dužinu planirao sam još prošli petak pa zbog obaveza nisam stigao.
Pa je u subotu i nedjelju padala kiša.
Pa ponovo u ponedjeljak i utorak nisam mogao.
Pa... je danas bio idealan dan da riješim ta 3 sata trčanja a spojio sam s utrkom na jedan sat na kraju tog treninga.
Prvo sam 11km išao u tempu 5:15/km, pa 12km u tempu 5:00/km i nakon toga utrka.
Za sat vremena sam uspio istrčati 14170 metara s prilično ujednačenim tempom oko 4:15/km tako da sam danas imao "trening 2 u 1" - i dužinu i tempo trening :-)
Prilično sam zadovoljan kako je to sve danas izgledalo. Prva 2 sata u laksem tempu sam istrčao s priličnom lakoćom a i ovaj tempo na kraju nije bio loš.
Nije da je bilo lako ali čini mi se da sam to "odradio" lakse nego npr. tempo treninge od 10km prošle godine ujesen u tom istom tempu ali sa 20km manje prije starta tempa. Ili otprilike s istim naporom kao na "tempićima" prije Trevisa
Sa rastrčavanjem na kraju sam sveukupno istrčao 38,5km za 3:08h.
Od sutra počinje tapering za Plitvički maraton, a nedjeljni polumaraton u Jaski poslužiće mi djelomično kao test trening, a u drugom dijelu kao tempo trening.
Na početnih 7-8 km uzbrdica pokušaću vidjeti koliki mi je puls na kojim brzinama uzbrdo kako bih mogao otprilike u glavi postaviti "taktiku" i prolaze na plitvičkom prvom dijelu u kojem su ona dva najteža i najduža uspona.

ponedjeljak, 10. svibnja 2010.

D statistiks i slichno

Prošlo je dosta vremena od zadnjeg tipkanja al ništ dramatično se nije desilo.
Osim kaj sam tjedan dana bio polupovrijeđen (list desne pa lijeve noge) i kaj sam prisilno moral mijenjati plan utrka jer je utrka u Krašiću otkazana.
Tj. iz "tehničkih razloga" (ma šta to značilo) termin je premješten na 02.10.2010., dakle 7 dana prije ZG maratona. S obzirom da je to uz Plitvički maraton "najvažnija" i najposjećeniji trkački skup u državi ne znam ko bu tak lud da tjedan dana prije trči 24km po brdima. No... bumo vidli.
Uglavnom meni je propala trening utrka za Plitvice pa sam s manjim društvom u nedjelju napravio zamjenski trening od oko 25km od Varaždina do VŽ toplica i natrag.
Međutim u međuvremenu je "upala" jedna druga utrka u kalendar a to je utrka na 1 sat koja se trči u sklopu Ultra lige. Prvotno je bila zamišljena pred Plitvice ali su dečki koji organiziraju poslušali glas naroda i zamjenom termina premjestili ju na 2 tjedna ranije 19.05.
Budući da nakon današnjeg dana odmora slijedi zadnji naporni (mozda i najnaporniji do sada) trening tjedan sa dužinom od 3:10 sati (37-38km) možda i neću biti najspremniji za neka velika ostvarenja na toj utrci. Ali ko da je to bitno ?!

Da se vratim na temu iz naslova...
Ove godine po mjesecima sam pretrčao:
SIJEČANJ - 386km
VELJAČA - 345km
OŽUJAK - 280km
TRAVANJ - 330km

S obzirom da nemam puno trkačkog staža mislim da su to količine koje su primjerene toj činjenici. Jedan od važnijh ciljeva ove godine je i to da i ovu godinu kao i prošlu završim bez ozbiljnije povrede. Na taj način bi kontinuitet trčanja "omogućio" da slijedeće zime podignem kilometražu za 15-20% bez nekih negativnih posljedica. No to je još daleko...