nedjelja, 27. prosinca 2009.

Kišnih 15 km

S obzirom da imam obiteljskih obaveza tokom dana morao sam "poštivati" i uskladiti start treninga sa startom utrke na Ivančicu (8:00 h) bez obzira kaj je padala kiša.
Ali dobro sam se oklopio sa protukišnom opremom i krenuo po planu.
Krenuo sam malo lakše zbog zagrijavanja i bilo je sve OK, na drugom mostu (3350m) se okrećem natrag i spuštam dolje s nasipa na travu. I nakon kratkog vremena počinjem osjećati laganu bol. Ali dobro...šta je tu je ... barem sam uspio 3,5km proći bez problema. I tako sve do povratka na početni položaj, malo zateže, malo boli ali da se trčati bez problema. Na početnom mostu ponovo se okrećem i vraćam natrag gore na makadam i nakon kratkog vremena bol se smanjuje. Ej...kaj pa sad to znači ????
Trčim dalje i boli tek sitnicu, gotovo ništa, i vrtim film unatrag prisjećajući se prošlih treninga.
pon - dužina 30km po snijegu
sri - 18km lagano - POD KRAJ POČELO LAGANO ZATEZANJE
čet - fartlek po makadamu - NIJE BOLJELO SKORO NIŠTA
sub - 10km u tempu 4:30-5:00/km po donjem dijelu nasipa (mekana zemlja i trava) - ZATEZANJE I LAGANA BOL CIJELO VRIJEME

Jedino što se može zaključiti je da se problem javlja samo na mekanom (trenutno je jako mekani) terenu. Pretpostavljam da sam trčanjem dužine po snijegu "iziritirao" mišiće i tetive koji nisu bili navikli na takvu podlogu i dobili su laganu upalu i do daljnjeg su "alergični" na trčanje po mekanoj podlozi. S obzirom da je lijeva potkoljenica ranjivija logično je (valjda) da se na njoj problem jače izrazio.
Naravno da sam do kraja treninga trčao samo gore na nasipu po makadamu,nije bilo nekih većih problema, čak sam negdje između 10. i 13.km tempo ubrzao na ispod 5:00/km, a brojčanik se na kraju zaustavio na 15,3km za 1:21:45.
Sve te nove činjenice neće ništa promijeniti u planu rada do kraja narednog tjedna jer želim rizik svesti na minimum.

subota, 26. prosinca 2009.

Nestao snijeg...došla povreda

Nikaj strašno (bar se čini) ali povijest me uči da treba biti oprezan.
Izgleda da je onih 30+ km po snijegu u ponedjeljak ipak ostavilo posljedice.
Naime dan poslije imao sam tvrde i "upaljene" listove na obje noge a još koji dan poslije...desna noga sve 5, a lijeva (problematična) potkoljenica... još malo boli list, zatezanje ispod mišića (vjerojatno hvatište tetiva), ponovo su se probudili "ožiljci" od stare povrede: zatezanje tetiva, škripanje pod kožom na tom mjestu :-(
Ne nije ovo ispovjest Jeremije iz Alan Forda nego moje zdravstveno stanje.
No bez obzira na sve nisam propustio ni jedan trening, tj. odradio sam po planu treninge u četvrtak (na +16st u kratkim hlačicama !!) i danas. I to su bili malo brži treninzi.
Međutim definitivno sam promijenio plan rada do naredne subote kad je zadnji trening prije odlaska u planine na skijanje.
a) propuštam sutrašnju trku na Ivančicu iz vremensko-zdravstveno-preventivnih razloga
- prognoza je da će ujutro padati kiša i snijeg
- uz kvadricepse listovi su najopterećeniji u pri trčanju uzbrdo tak da je preveliki zdravstveni rizik
b) najvjerojatnije propuštam i ponoćnu novogodišnju trku (90%) ili ću je trčati čisto rekreativno (5%)
c) do slijedeće subote "drndam" svakodnevno samo na brzinama 5:00-5:30/km po sistemu manje (10-12km) - više (17-20)km
d) ako uspijem "ozdraviti" do subote onda taj dan dužinam 31-33km, popijem pivo i nazdravim: "MOJE PRVE BAZNE PRIPREME SU USPJEŠNO ZAVRŠENE" :-)

Nadam se da bu tak !

S obzirom da sam do danas gajio nadu da se će se stanje popraviti pauziranjem na Božićne dane, nisam do sada uzimao nikakve droge i premaze. Ali kako se stanje popravlja tek neznatno počeo sam s "drogiranjem" Voltarenom, mazanjem i masiranjem povrijeđenog područja kako bi se oporavak malo ubrzao.
A moguće je da se oporavak i usporio unošenjem velikih količina hrane koja je prošla kroz moj želudac ovih dana :-(
Ali i tome je došel kraj !!
Tj. imam još samo 10-ak kolača za pojesti i onda bu kraj ! :-)

Svim čitačima i komentatorima želim Sretan Božić i Novu godinu u bilo kom smislu !

ponedjeljak, 21. prosinca 2009.

Snježna dužina

Prošli tjedan ponovo su padali rekordi :-)

1. u subotu ujutro temperatura u Varaždinu je bila najniža koju ja pamtim. Dosadašnji rekord je bio -20 st tamo negdje 1986/87. godine i sjećam se da sam išao u srednju školu u jutarnjoj smjeni tog dana. Ali ove nedjelje u 8 ujutro bila je temperatura -21 st. samo što ja više ne idem u srednju školu. Kaj mogu kad sam tak napredan i uspio sam u tih 25 godina završiti srednju školu :-)

2. zbog naglog velikog zahlađenja i velike količine snijega koja je pala u subotu ovaj sam tjedan oborio vlastiti rekord u tjednoj kilometraži.

Znam.. glupo zvuči ali tak je ! Naime do subote sam odrađivao manje više sve po planu a onda je u nedjelju trebala biti dužina od 30-ak kilometara. Ali pošto je ujutro bilo -21 bilo je za očekivati da temperatura neće porasti bar do -5 pa da idem na tih 30km. I bilo je tako pa sam se odlučil da odradim nekih 10-ak kilometara laganom brzinom (na temp. -13 st). Samim tim morao sam dužinu prebaciti za danas kad je bilo najavljeno zatopljenje.A po planu je danas trebao biti odmor za kraj 7-dnevnog ciklusa. Današnja temperatura je bila povoljna za trčanje i preostalo je samo da nađem teren na kojem bum odvrtil tih 30 km. Ujutro sam išao pogledati kak je stanje na kanalu i bio sam ugodno iznenađen jer su s nekom malom ralicom očistili neke puteve tako da sam imao "krug" od 2450m povoljan za trčanje. Međutim bilo je to daleko od idealnog za trčanje jer je podloga bila ugaženi snijeg tako da je bilo prilično naporno odskakivati od podloge. No uspio sam odvrtiti 30,5 km za 2:42h i na kraju sam imao osjećaj da bih mogao još par kilometara tako.
Općenito mislim da sam poprilično napredovao u odnosu na "prošlu sezonu". Npr. dužine radim (za sada) bez ikakve težine u nogama u zadnjim kilometrima iako je brzina kojom trčim 10-15sec/km brža nego prije. Odnosno prije sam neku optimalnu brzinu za dužine imao 5:20-5:25/km dok sada s tom lakoćom (ili težinom) idem na 5:10-5:15/km. Valjda je to i za očekivati jer s obzirom da sam tek počeo s trčanjem logično je da još uvijek napredujem u tom segmentu čisto zbog kumulativa treninga.
Nadrobio sam svega i svačega ali nisam još "objavio" iznos novog tjednog rekorda.
Sveukupno sam u 7 dana uzastopnog trčanja napravio 106 kilometara a do sada mi je najviše bilo 104km isto tako u 7 dana uzastopnog trčanja.
S obzirom da je pred nama redom Božić, 3.kolo Ivančice, novogodišnja utrka, Nova godina, 7 dana skijanja ....treba biti mađioničar da se sve to nekako uklopi u pripremno razdoblje. A plan je i da do skijanja napravim još jednu dužinu od 32-33km.
Ak netko ima ideju kak sve to napraviti slobodno je može predložiti :-)

nedjelja, 13. prosinca 2009.

Bila je bila...bijela idila

Danas je na rasporedu bilo drugo kolo zimske lige Ivančica. U međuvremenu sam vrijedno trenirao a jedini problem mi se pojavio jučer (ponovo bol u križima) tako da sam preskočio jučerašnji trening da se ne bi nekaj iskompliciralo za današnju utrku.
S obzirom da je posljednjih dana malo zahladilo i u nizini padala kiša i par pahulja snijega bilo je za očekivati da će na stazi vladati zimski uvjeti. Očekivao sam da će se snijeg pojaviti negdje na pola staze ali već se na prilazu Ivancu moglo vidjeti da snijega ima i u podnožju tako da će biti prava zimska utrka. Srećom nije bilo tako hladno kao što se najavljivalo (bilo je oko -1 na startu) pa se ponovo okupio lijepi broj ljubitelja uspona. Nisam još vidio službene rezultate ali moja procjena je da nas je bilo između 60 i 70. Bumo vidli sutra koliko sam bio precizan u procjeni.
Kao što sam i najavio odlučio sam danas testirati svoje trenutne sposobnosti i krenuo sam malo brže tako da sam na pola staze bio točno 90 sekundi brži nego na 1. kolu.
Otprilike sam tako i planirao. Uglavnom sam slijedio grupu trkača koja je prošli puta bila brža od mene za 2-3. minute i tako sve do 7. kilometra kada počinje dugačka lagana nizbrdica. Tu sam dodatno pojačao dok izgleda nitko od njih nije htio ili mogao pa sam na završna 2 km uzbrdice stigao sam i tako sve do cilja.
Utrku sam završio za 1. minutu brže (1:00:24) nego prošli puta što znači da se od pola do cilja istopilo 30 sekundi što je i razumljivo. Naime kako smo se približavali cilju bilo je sve više snijega, pred sam vrh i neugaženog tako da je bilo teško trčati pa sam najstrmije dijelove djelomično i prehodao jer sam primijetio da se bržim hodanjem ništa ne gubi u odnosu na sitno trčkaranje.
A tih 30 sekundi se zapravo izgubilo na dugačkoj nizbrdici na kojoj smo prošli puta svi (koji su mogli) jurili a danas smo svi "vozili" pod ručnom zbog snijega i skrivenog leda ispod snijega.
Povratak je također zbog snijega bio cestom tako da se danas sveukupno nakupilo 20km trčanja.
Osim lijepe utrke danas je i ambijent bio idilični. Možda nekom ne paše ali ja volim kad je hladno a sve okolo bijelo i smrznuto. I još snijeg škripi pod nogava... prava idila !!!
Podsjeća me da uskoro umjesto patika na noge stavljam pancerice i hojlarijahoooojjjj ... :-)
Za slijedeće dane prognoza je jako nepovoljna za trčanje, debeli minusi i nešto snijega tak da ko zna kak se budem snalazil ali valjda budem nekak uspijeval okretati brojke na brojaču kilometara...


ps. evo rezultata .... http://85.10.48.253/Sonda/Projects/Marathon/Images/2_kolo_13zimska_brdska_liga.pdf

Vidljivo je da sam promašio u procijeni jer nas je bez obzira na loše vrijeme bilo čak 81 !!!