nedjelja, 25. travnja 2010.

Prelazak na brda

Nakon kratkog odmora od riječkog polumaratona konačno sam ovaj tjedan pokrenuo projekt Plitvice, a danas ja "pala" i ona davno planirana prva dužina.
Trening sam napravio po terenu koji ima i nekoliko uspona i to sam odvrtio nekoliko krugova.
Sveukupno je ispalo 31,5km za 2:40 sa 6km uspona (popeo sam se ukupno oko 400m) i isto toliko spusta. S obzirom na konfiguraciju plitvičkog maratona takvi brdski treninzi su trenutno na glavnom meniju tako da je slijedeću nedjelju opet ovakav trening dužine, pa utrka Krašić, pa opet dužina, pa Jaska i zadnja dužina.
Prošlotjedni neočekivano dobar rezultat u Rijeci mi je malo podigao motivaciju za trening ali nekako mi se ne utrkuje baš previše. Kao da više zadovoljstva pronalazim u trenizima, čak i teškima, nego utrkama.
I baš me zanima da li ću se u Krašiću i Jaski uspjeti ponašati disciplinirano i istrčati ih kao pripremu za maraton, dakle oko 15-20 sekundi sporije po km od trenutnih pm sposobnosti.
Danas sam gledao Londonski maraton i razmišljao o tim crncima koji trče s takvom lakoćom.
Razmišljam... za njih je istrčati maraton od 3 sata otprilike kao meni za 4 sata. A bez lažne skromnosti za 4 sata bih ja istrčao maraton s velikom lakoćom, što znači da bi oni isto tako odradili maraton za 3 sata.
A mi obično smrtnici se mučimo, treniramo puno i sanjamo rezultat ispod 3 sata.
I onda još vrhunac svega u cilj ulazi neka Kenijka za 2:38 a trči kao robot, noge ima neviđeni X a gazi stopalima po vanjskom dijelu stopala !!
Da dobro sam napisao i znam da je to tesko zamisliti ali bas je tak bilo.
To je bilo užasno za gledati a završi u takvom vremenu ??
Ko zna zna, odnosno ko može, može...
Zato kad se uspoređuješ s njima i sličnima isto ti ga dođe da li je maraton 2:58 ili 3:44.
Jeeee... ali ako se uspoređuješ s susedom Štefom onda nije isto :-)

nedjelja, 18. travnja 2010.

King Pong ponovo prelazi u vodstvo - pm: 1:21:53

Za one koji ne znaju značenje naslova neka ga zanemare a oni koji znaju o čemu se radi znaju i da se radi o šali :-)
Tj. nije šala da sam danas u Rijeci istrčao polumaraton u vremenu 1:21:53 !!
S time sam ispunio sve svoje polumaratonske planove ne samo za ovu nego i za slijedeću godinu. Naime stvarno sam mislio, tj. imao nadu da ću ove godine pm spustiti ispod 1:25, pa slijedeće 1:23 a tek 2012. ispod 1:22.
Naravno uz uvjet da se ne zarazim nekom ozbiljnijom povredom :-)
Ali kaj se može, treba stvari prihvatiti takvima kakve jesu :)
Priprema za utrku nije bila baš idealna, plus dizanje u 5:15 i vožnja od VŽ do Rijeke 2 sata. Izgleda da mi je suđeno da budem vozač-maratonac.
Vremenska prognoza je bila dobra sve do 2 dana pred utrku i onda dan prije veliki preobrat i najava kiše i jakog vjetra. I za vrijeme vožnje smo dobili informaciju da u Rijeci kiša lije i jedino što mi je preostalo je da preostale članove "posade" uvjeravam da će prestati pred sam start utrke :-)
Ne znam kako i zašto :-) ali prevario sam se u prognozi i kiša je stala čim smo mi dosli u Rijeku i na kraju su vremenski uvjeti bili gotovo idelni.
Plan mi je bio da pokušam napasti 1:24 i u prvom dijelu koji je u ukupnom zbiru uzbrdo sam imao taj prolaz, ali odmah nakon okreta sam malo pojačao, pa još malo, pa još malo tako da sam između 17. i 20.km na blagoj nizbrzdici jurio 3:30-3:35/km i na kraju ušao u cilj u vremenu 1:21:53.
Inače ako neko ovo čita i planira trčati riječki polumaraton neka zna da je prvih 20km kraće u prosjeku za 15m/km ali zato nakon oznake za 20. km nema još 1100m nego 1400m do cilja. Ja sam bio upozoren na to i kad sam u startu shvatio da mi je do oznake za 20km trebalo od starta 5:45min bilo je jasno da se nista nije promijenilo od lani i da svaki km (tj. 985m) treba istrčati 5 sekundi brže od plana.
Inače bih završio kao mnogi koji su imali tempo za ciljano vrijeme sve do 20. kilometra a na kraju su zavrsili minutu ili više preko plana.

nedjelja, 11. travnja 2010.

Sinjska alka

Alkar Pongračić - U NIŠTA !!!!
Ali doslovno u punom smislu te riječi.
Jutros sam iz mjesta spavanja s familijom umjesto 70km južnije (Sinj) krenuo 460km sjevernije (VŽ).
U prijevodu u zadnji čas sam odlučio odustati od polumaratona u Sinju.
Najveći razlog za to su bili jako loši vremenski uvjeti (kiša,hladnoća, hladan vjetar) pa sam procijenio da trčanje u takvim uvjetima može biti prilično "opasno" po moje načeto zdravlje, pogotovo križa i bubrege.
A pošto manje više svi trčimo zbog zdravlja, onda bi bilo suludo to uništavati trčanjem.
To barem važi za mene, starca koji ima 2 bolesti i povrede više od Jeremije :)
Možda bih i stao na startnu liniju da slijedeći vikend nije polumaraton u Rijeci, ali kako sam s suprugom na brzinu napravio preraspored aktivnosti za slijedeći vikend u korist RI pm nije bilo razloga za smrzavanje.
No to ne znači da sutra ne počinje operacija Plitvice: ako vremenski uvjeti dozvole mora pasti prva dužina od 30km.

četvrtak, 8. travnja 2010.

5km na stazi - 18:11

Jučer sam trčao prvu utrku na atletskoj stazi.
Naime 3. kolo Ultra lige Drava bila je utrka na 5 km na atletskoj stazi što je zainteresiralo dosta trkača tako da nas se okupilo 40-ak (moralo se trčati u 3 grupe) što je vjerojatno rekord svih dosadašnjih utrka na toj ligi.
Ostvario sam vrijeme (18:11) koje je otprilike u skladu s prošlotjednim rekordom na cross ligi na 5600m (20:33) a što je potvdilo da moje sumnje u slučajnost tog rezultata nisu bile opravdane :-)
Ovog vikenda idem na svoj 9. polumaraton u Sinj i plan je da pokušam ostvariti najbolje moguće vrijeme, dakle da isključim bilo kakvo kalkuliranje.
E sad koliko će to ispasti ? ...bumo vidli, ali se ne opterećujem previše.
Sa ulaskom u cilj sinjskog polumaratona započinje "Operacija Plitvice"
Od tog trenutka svi moji treninzi i utrke biće usmjereni prema plitvičkom maratonu.
U tih preostalih 8 tjedana trebalo bi napraviti 3-4 dužine 30-35km, nekoliko treninga po uzbrdicama, možda koji odlazak na Ivančicu pogotovo što u dosadašnjem dijelu priprema nisam uopće radio brdske treninge jer je procijena bila da ću puno više koristi imati od gomilanja laganih km nego od jačanja mišića.
Ako bude sve po planu u tom razdoblju ću ići i na "brdski" polumaraton u Jasku i brdski "ultrapolumaraton" u Krašić, ali ne utrkivati se s vremenom i protivnicima nego ću ih pokušati istrčati u nekom planiranom tempu plitvičkog maratona.
A pošto sam od HR polumaratona za sada upoznao jedino staze u Varaždinu (x2),Splitu,Vrbovcu i Tuhelju svakako imam i turističkih razloga da posjećujem barem obliznje polumaratone. A i lakse je trčati u društvu nego sam.
Eventualnu pomutnju u gore spomenuti plan mogao bi donijeti odlazak na Riječki polumaraton, ali za sada su male mogućnosti no još uvijek nije 100% odbačena varijanta.
Najbitnije je da se trči...znači nema povreda ;)

petak, 2. travnja 2010.

Vidoviti M.

Jučer sam trčao na cross ligi Drava (2.kolo) tradicionalnih 5600m i poboljšao svoj prošlogodišnji rekord za 44 sekunde : 20:33 (21:17)
To ne znači da sam od prošle godine baš toliko napredovao jer je taj prošlogodišnji rezultat postignut prije jesenske najbolje forme, a zbog raznoraznih okolnosti u trenucima najbolje forme nisam nijednom otrčao punim gasom.
Prije jučerašnjeg nastupa nadao sam se i zadovoljio bi me reultat ispod 21. minute ali sam za svaki slučaj kontaktirao poznatog prognozera trkačkih rezultata "Vidovitog M." koji mi je pogledom u svoju "čarobnu kuglu" predvidio rezultat 20:29 :-)
I umalo da nisam taj rezultat i ostvario tako da sam ostao zapanjen vidovitošću spomenutog gospodina :-)
A kakvih sve teških i intrigantnih upita on ima možete provjeriti na njegovom blogu a ovdje ću (bez njegove dozvole) iskopirati jedan zanimljiv upit i isto tako interesantan i stručan odgovor:

UPIT:
"zovem se mario .44 godine,183 cm,96kg(108 imao prije 8 mjeseci).Nekada davno trčao kroseve i400 metara(16 godina 52.3).uzadnjih nekoliko godina planinarenje iteretana(nemam velike masnoće ).Uzadnjih osam mjeseci bacilo me u trčanje pa sam odlučio istrčati u sinju polumaraton.Na daljinskom treningu dogurao sam do 21 kg (prije 10 dana).Na brzinskom treningu 5km istrčem za 23m i 20 sek.10km istrčem za 52min(ima još rezerve).Evo podataka iz teretane.18 zgibova široki hvat,mrtvo vučenje 190 kg,benč 160kg s mostom.molio bi vašu stručnu procjenu rezultata u sinju(na osnovu ovih fizičkih parametara)Ja imam svoje mišljenje osvojim mogućnostima ali bi volio čuti vaše.Unaprijed hvala.

ODGOVOR VIDOVITOG M.
"Ne bavim se procjenama rezultata, ali ti mogu dati savjet kako trčati u Sinju. Budući da ti je to prvi polumaraton, svakako kreni malo opreznije. A to znači ni slučajno brže od 5:30/km sve dok ne prođeš Otok, na uzbrdicama i sporije. Ako tada vidiš da si dobar i da te noge slušaju onda možeš početi malo ubrzavati. A po ovim podacima iz teretane možeš slobodno zadnjih 100m proći na rukama."

Eto iz predikcije mog jucerasnjeg rezultata kao i ovog izuzetno stručnog i nadasve nadahnutog odgovora možete se uvjeriti u izuzetne nadnaravne sposobnosti spomenutog gospodina. A uostalom u prilog njegove nadnaravnosti ide i činjenica što maraton može istrčati (bez hodanja na rukama) za nešto malo više od 2 i pol sata.

Zato ako imate bilo kakvih želja za gatanjem rezultata (ili ne daj bože povreda) slobodno se obratite Vidovitom M. :-)