nedjelja, 6. rujna 2009.

Ponovo na nogama

Kao što sam i osjećao i najavio prosli puta početak tjedna bio je "paklen" jer super naporan tjedan (da li je to bilo pametno ? NE NIJE !!) ostavio je posljedice. U ponedjeljak sam sav bio zategnut a u utorak sam se osjećao kao da sam prije koji dan bio razapet na galgama. Valjda nije bilo nijedne tetive ili mišića na nogama kojeg nisam osjećao a listovi i kvadricepsi su bili užareni, s time da sam u listu lijeve noge osjećao jaku upalu mišića a ne samo zatezanje.
Inače je tjedan trebao biti posljednji jako naporan prije priprema za utrke ali odmah je bilo jasno da će se plan morati mijenjati. U utorak sam definitivno odlučio da sve do četvrtka neću ni pokušati potrčati jer sam osjećao da sam na samom rubu opasnosti od povrede. A prošlogodišnje iskustvo je bilo više nego dovoljno. Čak sam u glavi već razrađivao plan B (u Zagrebu samo PM a onda M u Ljubljani) ukoliko se stanje za par dana ne normalizira.
Međutim kako to obično biva - 3. dan nakon velikog napora napetost u mišićima prolazi i bilo je jasno da je najgore iza mene i da polako mogu patike spremati za trčanje. U odnosu na utorak stanje se popravilo za 60-70% i plan B je na sreću ponovo arhiviran. Međutim zbog opreza odlučio sam ovaj tjedan bude bez nekih napornih treninga tako da se tijelo dobro odmori pred slijedeći tjedan u kojem ću pokušati odraditi ovo što sam trebao ovog tjedna. Tako sam od četvrtka do danas redom imao dužine 6 + 9 + 12 + 14km u laganom tempu 5:15-5:25 i nakon sutrašnjeg odmora u utorak počinje akcija. Najvjerojatnije ću odmah u utorak pokušati istrčati dužinu od 36-37km koja je trebala biti danas  i onda će ostati 10 dana do domaćeg polumaratona u kojem će se forma samo izbrusiti. 
Nadam se da ovih laganih tjedan dana neće ostaviti neke negativne posljedice na formu koja je iznenađujuće bila na višem nivou nego sam se nadao. U ovom trenutku najvažnijim mi se čini da uspijem bez većih zdravstvenih problema završiti svoj prvi maraton a ako bude tako onda rezultat neće sigurno biti loš. E sad da li će biti 5 ili 10 minuta bolji ili lošiji to ćemo vidjeti.
Neki trkači s kojima sam ovih dana razgovarao sa šalom su mi rekli da sam ja trkački "hipohondar" jer oni se gotovo svaki dan ili trening osjećaju kao potrgani pa ne rade od toga probleme. Ali ja sam se jednom opekao i nadam se nikad više.
Zato pušem i na hladno, a pogotovo na mlako   :-)

3 komentara:

  1. Gorane, mislim da si u pravu što si oprezan i da bi bilo šteta da sada prokockaš ono što si mjesecima gradio i pripremao za Zagreb. Vjerujem da budeš i u Varaždinu i u Zagrebu jako dobar. Želim ti da uspiješ u ostvaranje svojih ciljeva ! Laci.

    OdgovoriIzbriši
  2. Znal si ti da je za taj dan bila loša "biometeorološka" prognoza za trkače pa si radije išel igrati šah :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Naravno da sam osjetil da nije vrijeme za 34 km (to dođe s godinama i s iskustvom :) ), nego da je bolje u klimatiziranoj prostoriji igrati šah i uzeti neku nagradu usput. No, kada sam ja spremal svoj prvi maraton nije me smetalo niti sunce niti -10C, imal sam svoj cilj. Jedino tako se može dobro trčati. Laci.

    OdgovoriIzbriši